załoga restauracji u petiego w Karpaczu

Restauracja od kuchni: bazylia

22 | mar | 2024 | Wiadomości

Restauracja od kuchni: bazylia

Wiecie, że już wiosna? 🙃
 
Bazylia, po angielsku basil, brzmi prawie jak bazooka, ale spokojnie, ostrzał z tego ziela jest o wiele przyjemniejszy. I choć nie wybucha z głośnym hukiem, to w kuchni robi niemałą rewolucję. Nie dziwne, że w wielu kulturach uznaje się ją za świętą – pewnie dlatego, że potrafi zamienić nawet najbardziej pospolite danie w ucztę dla bogów, nie mówiąc już o tym, jak elegancko potrafi rozegrać symfonię w pesto.
 
Bazylia to roślinka o wielu twarzach, niby prosta i niepozorna, ale kiedy wchodzi na scenę kulinarną, to wszyscy wiedzą, że będą fajerwerki. Jakby była kulinarnym ekwiwalentem wielozadaniowego narzędzia – od zupy po deser, bazylia ma to coś, co zmienia grę. I niech nikt nie myśli, że to tylko zielona dekoracja. Oj, nie. To prawdziwy pracuś w świecie smaków.
 
Ale nie samym smakiem bazylia żyje. Ma też swoje kaprysy. Lubi słońce jak influencer Instagrama i jeśli nie dostanie dziennego zastrzyku promieni, to szybko pokazuje swój dramatyczny charakter, więdnąc i tracąc blask. Potrzebuje też sporo przestrzeni – nie lubi być ściskana, bo wtedy łatwiej o choroby i szkodniki, co dla bazylii jest jak dla celebryty paparazzi – niechciana uwaga 24/7.
 
Jej historia to prawdziwy epos – od starożytnej Grecji, przez średniowieczne ogrody lecznicze, aż po nowoczesne doniczki na parapecie. Bazylia to taka roślinna arystokratka, która przez wieki nie straciła na wartości. Co więcej, stała się globalną gwiazdą, mieszając się w kuchniach od Azji po Amerykę. Jakby miała paszport, to byłby bardziej zapełniony niż książeczka zdrowia przeciętnego przedszkolaka.
 
A co z tym wszystkim robi bazylia? Śmieje się zielono do słońca, rosnąc w siłę i smak, tylko po to, by w końcu znaleźć się na talerzu kogoś, kto doceni jej zieloną magię. To taka roślinna Cindirella, która z prostej zieleniny przeistacza się w gwiazdę balu. I choć nie ma szklanych pantofelków, to w kulinarnym świecie nosi koronę smaku, którą ciężko jest komukolwiek zrzucić 💚 👑
W sprawie bazyli warto odwiedzić także steakhouse Beef and Rock, to nasza druga restauracja w Karpaczu.
 
#upetiego #karpacz #karkonosze

Zobacz więcej na:

Ponad dwadzieścia lat restauracji U Petiego

A wiecie, że wciąż przychodzą nasi Goście, którzy zamawiają Pieroga "po staremu"? Cóż to takiego...
Rezerwacje: tel. 75 64 39 220