Menu

zupy w restauracji U Petiego

Zupy

W tradycji polskiej zupy zwykle są pierwszym daniem, stanowią nieocenioną mieszankę składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Rosół

15 zł

drobiowo-wołowy
z makaronem

Zupa z ryb i owoców morza

29 zł

zasługuje na dodatkowy opis, gdyż jest wyjątkowa i treściwa: łosoś, ośmiorniczki, biała ryba, małże, krewetki, kalmary…
– nie trzeba wymieniać dalej

Żurek w chlebie

21 zł

Treściwa

24 zł

mięsna i nieco pikantna

zupy w restauracji U Petiego

Pierogi

Sekret tkwi w strzeżonej recepturze ciasta, która od początku istnienia restauracji nie podlegała żadnym zmianom.
Sercem naszych pierogów jest mieszanka ziół i przetartych pomidorów, które dopełnia gorący ser i różne nadzienia.

Pieróg przekonująco jarski

33 zł

w środku znajdą Państwo cukinię, paprykę w różnych odmianach i pomidora – wszystko to zapieczone wraz z pysznym serem

Pieróg delikatnie orientalny

33 zł

kurczak z curry zrobiony metodą sous vide, ser i przetarte pomidory podsypane ziołami

Pieróg urzekająco mięsny

36 zł

wieprzowina sous vide – miękka i soczysta, zatopiona w serze i pomidorach, doskonale doprawiona

Panserotti – 6szt.

19 zł

również z serem, pomidorami oraz szpinakiem i rakowymi szyjkami

zupy w restauracji U Petiego

Ryby
i owoce morza

Ryby są jednym z podstawowych składników pożywienia.
Ich mięso zawiera wysokiej jakości białko, potas, jod, wapń, fosfor i witaminy.

Łosoś z pieca

47 zł

+ frytki (ziemniaki, ryż, kasza) + warzywny bukiet

Krewetki

47 zł

z zieloną pietruszką, świeżym czosnkiem i nutką chili

Pstrąg z pieca

41 zł

z masłem, czosnkiem i ziołowo-warzywnym nadzieniem, podawany z pieczywem

Pstrąg w soli morskiej

44 zł

z masłem, czosnkiem i ziołowo-warzywnym nadzieniem, podawany z pieczywem

Małże nowozelandzkie w muszlach

47 zł

na białym wytrawnym winie i oliwie z oliwek

Mięso z małży i krewetek z makaronem

44 zł

również z serem, pomidorami oraz szpinakiem i rakowymi szyjkami

zupy w restauracji U Petiego

Drób

Do każdego zestawu proponujemy w cenie warzywny bukiet oraz do wyboru:
frytki, ziemniaki, kasza lub ryż

Pierś z kaczki

49 zł

na sosie skomponowanym z wytrawnego wina połączonego ze słodką wiśniówką, cynamonem i malinami

Grillowany filet z kurczaka w sosie z kurek

41 zł

do tego dania wybieramy najbardziej jędrne piersi, gdyż tylko takie dają gwarancję odpowiedniego towarzystwa dla wybornego sosu z kurek

Sakwa drobiowa ze szpinakiem i serem pleśniowym

41 zł

obfite nadzienie zawinięte w kawał zdrowego mięsa z kurczaka, wzbogacone sosem z wyczuwalnymi nutami tymianku, szpinaku i czosnku

Filet z wolnego wybiegu

39 zł

szczęśliwy, beztroski, w chrupiącej i niezwykłej panierce

Polecane dla dzieci

21 zł

panierowane polędwiczki z kurczaka

zupy w restauracji U Petiego

Wieprzowina

Do każdego zestawu proponujemy w cenie warzywny bukiet oraz do wyboru:
frytki, ziemniaki, kasza lub ryż

Polędwiczki wieprzowe

48 zł

najbardziej delikatne mięso wieprzowe połączone z walorami rozmarynu, tymianku, bazylii, czosnku oraz masła, zapieczone w boczku z sosem z zielonego pieprzu

Pieczone żeberka

53 zł

z naturalnym sosem powstałym przy pieczeniu mięsa, wzbogaconym niezliczonymi przyprawami i wyjątkowymi owocami żurawiny

Pieczone żeberka J.Daniel’s

54 zł

żebra z pikantnym sosem na bazie tej amerykańskiej whiskey z charakterystycznym posmakiem pieprzu cayenne

Grillowany schab z sezonowanej na sucho wieprzowiny
– z kością

52 zł

wszyscy wiedzą, że dobre wino najlepsze swoje walory ukazuje po czasie, podobnie jest z mięsem… po minimum 40 dniach sezonowania na sucho, schab potrafi odsłonić fantastyczne tajemnice – unikalny smak! Pełna satysfakcja!

zupy w restauracji U Petiego

Wołowina

Do każdego zestawu proponujemy w cenie warzywny bukiet oraz do wyboru:
frytki, ziemniaki, kasza lub ryż

Red angus stek ~220g (USA)

67 zł

uczta zarówno dla znawców tematu, jak i rozpoczynających przygodę z wołowiną – delikatny i soczysty, pozostaje w pamięci na długo

Black angus ~250g (USA)

79 zł

stek, który charakteryzuje się większą kruchością, soczystością i aromatem niż inne rodzaje wołowiny. Ogromną zaletą tego mięsa jest powtarzalność smaku i doznań.

Steki z angusów mają znakomitą teksturę i marmurkowatość, a zawdzięczają to harmonii, wyciszeniu i beztrosce, które towarzyszą im na pastwiskach od samego początku. Z szacunku do tej wołowiny, do historii i wielowiekowej tradycji… celebrujmy każdy kęs.

Pozostałe steki dostępne w Restauracji Beef&Rock w Karpaczu.

zupy w restauracji U Petiego

Sałatki

Dla tych, którzy do życia potrzebują witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych.

Sałatka z kurczakiem

33 zł

(świeże sałaty, polędwiczka z kurczaka, papryka, ogórek zielony, czerwona cebula, rucola, kiełki, pomidor, oliwki zielone, oliwa)

Sałatka z grana padano

29

(świeże sałaty, papryka, ogórek zielony, pomidor, oliwki,
ser grana padano, czerwona cebula, oliwa z oliwek, zioła, rukola)

zupy w restauracji U Petiego

Przekąski

Camembert panierowany z żurawiną

21 zł

Camembert zapiekany z boczkiem

25 zł

Krewetki

47 zł

Panserotti 6szt.

19 zł