Menu

zupy w restauracji U Petiego

Zupy

W tradycji polskiej zupy zwykle są pierwszym daniem, stanowią nieocenioną mieszankę składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Krem z cebuli

25 zł

coś dla wegetarian, choć nie tylko, przygotowana na naszym bulionie warzywnym, podawana z grzankami i serem Grana Padano

Rosół

18 zł

drobiowo-wołowy
z makaronem

Zupa z ryb i owoców morza

33 zł

zasługuje na dodatkowy opis, gdyż jest wyjątkowa i treściwa: łosoś, ośmiorniczki, biała ryba, małże, krewetki, kalmary…
– nie trzeba wymieniać dalej

Żurek w chlebie

z boczkiem, jajkiem, chrzanem i białą kiełbasą

27 zł

Treściwa

29 zł

mięsna i nieco pikantna

zupy w restauracji U Petiego

Pierogi

Sekret tkwi w strzeżonej recepturze ciasta, która od początku istnienia restauracji nie podlegała żadnym zmianom.
Sercem naszych pierogów jest mieszanka ziół i przetartych pomidorów, które dopełnia gorący ser i różne nadzienia.

Pieróg przekonująco jarski

39 zł

w środku znajdą Państwo cukinię, paprykę w różnych odmianach i pomidora – wszystko to zapieczone wraz z pysznym serem

Pieróg delikatnie orientalny

39 zł

kurczak z curry zrobiony metodą sous vide, ser i przetarte pomidory podsypane ziołami

Pieróg urzekająco mięsny

41 zł

wieprzowina sous vide – miękka i soczysta, zatopiona w serze i pomidorach, doskonale doprawiona

Panserotti – 6szt.

22 zł

zupy w restauracji U Petiego

Ryby
i owoce morza

Ryby są jednym z podstawowych składników pożywienia.
Ich mięso zawiera wysokiej jakości białko, potas, jod, wapń, fosfor i witaminy.

Łosoś z pieca

54 zł

+ frytki (ziemniaki, ryż, kasza) + warzywny bukiet

Krewetki

53 zł

z zieloną pietruszką, świeżym czosnkiem i nutką chili

Pstrąg z pieca

55 zł

z masłem, czosnkiem i ziołowo-warzywnym nadzieniem, podawany z pieczywem

Pstrąg w soli morskiej

57 zł

z masłem, czosnkiem i ziołowo-warzywnym nadzieniem, podawany z pieczywem

Małże nowozelandzkie w muszlach

54 zł

na białym wytrawnym winie i oliwie z oliwek

Mięso z małży i krewetek z makaronem pennette

51 zł

a także z czosnkiem i pietruszką, delikatnie pikantne

zupy w restauracji U Petiego

Drób

Do każdego zestawu proponujemy w cenie warzywny bukiet oraz do wyboru:
frytki, ziemniaki, kasza lub ryż

Pierś z kaczki

63 zł

na sosie skomponowanym z wytrawnego wina połączonego ze słodką wiśniówką, cynamonem i malinami

Kacze uda

62 zł

gotowane w niskiej temperaturze metodą sous vide, zapieczone w piecu z sosem z suszonej śliwki

Grillowany filet z kurczaka w sosie z kurek

53 zł

do tego dania wybieramy najbardziej jędrne piersi, gdyż tylko takie dają gwarancję odpowiedniego towarzystwa dla wybornego sosu z kurek

Sakwa drobiowa ze szpinakiem i serem pleśniowym

53 zł

obfite nadzienie zawinięte w kawał zdrowego mięsa z kurczaka, wzbogacone sosem z wyczuwalnymi nutami tymianku, szpinaku i czosnku

Filet z wolnego wybiegu

45 zł

szczęśliwy, beztroski, w chrupiącej i niezwykłej panierce z orzecha, dyni, sezamu i migdałów

Polecane dla dzieci

26 zł

panierowane polędwiczki z kurczaka

zupy w restauracji U Petiego

Wieprzowina

Do każdego zestawu proponujemy w cenie warzywny bukiet oraz do wyboru:
frytki, ziemniaki, kasza lub ryż

Polędwiczki wieprzowe

58 zł

najbardziej delikatne mięso wieprzowe połączone z walorami rozmarynu, tymianku, bazylii, czosnku oraz masła, zapieczone w boczku z sosem z zielonego pieprzu

Pieczone żeberka

65 zł

z naturalnym sosem powstałym przy pieczeniu mięsa, wzbogaconym niezliczonymi przyprawami i wyjątkowymi owocami żurawiny

Pieczone żeberka Jack Daniel’s

66 zł

żebra z pikantnym sosem na bazie tej amerykańskiej whiskey z charakterystycznym posmakiem pieprzu cayenne

Grillowany schab z sezonowanej na sucho wieprzowiny
– z kością

71 zł

wszyscy wiedzą, że dobre wino najlepsze swoje walory ukazuje po czasie, podobnie jest z mięsem… po minimum 40 dniach sezonowania na sucho, schab potrafi odsłonić fantastyczne tajemnice – unikalny smak! Pełna satysfakcja!

zupy w restauracji U Petiego

Wołowina

Do każdego zestawu proponujemy w cenie warzywny bukiet oraz do wyboru:
frytki, ziemniaki, kasza lub ryż

Red angus stek ~220g (USA)

76 zł

uczta zarówno dla znawców tematu, jak i rozpoczynających przygodę z wołowiną – delikatny i soczysty, pozostaje w pamięci na długo

Black angus ~250g (USA)

83 zł

stek, który charakteryzuje się większą kruchością, soczystością i aromatem niż inne rodzaje wołowiny. Ogromną zaletą tego mięsa jest powtarzalność smaku i doznań.

Steki z angusów mają znakomitą teksturę i marmurkowatość, a zawdzięczają to harmonii, wyciszeniu i beztrosce, które towarzyszą im na pastwiskach od samego początku. Z szacunku do tej wołowiny, do historii i wielowiekowej tradycji… celebrujmy każdy kęs.

Pozostałe steki dostępne w Restauracji Beef&Rock w Karpaczu.

zupy w restauracji U Petiego

Sałatki

Dla tych, którzy do życia potrzebują witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych.

Sałatka z kurczakiem

39 zł

świeże sałaty, polędwiczki z kurczaka, papryka, ogórek zielony, czerwona cebula, rukola, kiełki, pomidor, oliwki zielone, sos czosnkowy, winegret

Sałatka z grana padano

37

świeże sałaty, papryka, ogórek zielony, pomidor, oliwki, ser grana padano, czerwona cebula, oliwa z oliwek, zioła, rukola, pesto z zielonej pietruszki i słonecznika

zupy w restauracji U Petiego

Przekąski

Camembert panierowany z żurawiną

podawany z bagietką z pieca

26 zł

Camembert zapiekany z boczkiem

podawany z bagietką z pieca

31 zł

Krewetki

53 zł

Panserotti 6szt.

22 zł