Menu

zupy w restauracji U Petiego

Zupy

W tradycji polskiej zupy zwykle są pierwszym daniem, stanowią nieocenioną mieszankę składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Krem z cebuli

28 zł

coś dla wegetarian, choć nie tylko, przygotowana na naszym bulionie warzywnym, podawana z grzankami i serem Grana Padano

Rosół

22 zł

drobiowo-wołowy
z makaronem

Zupa z ryb i owoców morza

37 zł

zasługuje na dodatkowy opis, gdyż jest wyjątkowa i treściwa: łosoś, ośmiorniczki, biała ryba, małże, krewetki, kalmary…
– nie trzeba wymieniać dalej

Żurek w chlebie

z boczkiem, jajkiem, chrzanem i białą kiełbasą

32 zł

Treściwa

34 zł

mięsna i nieco pikantna

zupy w restauracji U Petiego

Pierogi

Sekret tkwi w strzeżonej recepturze ciasta, która od początku istnienia restauracji nie podlegała żadnym zmianom.
Sercem naszych pierogów jest mieszanka ziół i przetartych pomidorów, które dopełnia gorący ser i różne nadzienia.

Pieróg przekonująco jarski

42 zł

w środku znajdą Państwo cukinię, paprykę w różnych odmianach i pomidora – wszystko to zapieczone wraz z pysznym serem

Pieróg delikatnie orientalny

42 zł

kurczak z curry zrobiony metodą sous vide, ser i przetarte pomidory podsypane ziołami

Pieróg urzekająco mięsny

45 zł

wieprzowina sous vide – miękka i soczysta, zatopiona w serze i pomidorach, doskonale doprawiona

Pieróg „po staremu”

47 zł

powracamy do wersji sprzed kilkunastu lat – połączenie pieroga mięsnego z warzywami

Panserotti – 6szt.

25 zł

zupy w restauracji U Petiego

Ryby
i owoce morza


Ryby są jednym z podstawowych składników pożywienia.
Ich mięso zawiera wysokiej jakości białko, potas, jod, wapń, fosfor i witaminy.

Łosoś z pieca

58 zł

+ frytki (ziemniaki, ryż, kasza) + warzywny bukiet

Krewetki

57 zł

z zieloną pietruszką, świeżym czosnkiem i nutką chili

Pstrąg z pieca

59 zł

z masłem, czosnkiem i ziołowo-warzywnym nadzieniem, podawany z pieczywem

Pstrąg w soli morskiej

62 zł

z masłem, czosnkiem i ziołowo-warzywnym nadzieniem, podawany z pieczywem

Małże nowozelandzkie w muszlach

58 zł

na białym wytrawnym winie i oliwie z oliwek

Mięso z małży i krewetek z makaronem pennette

55 zł

a także z czosnkiem i pietruszką, delikatnie pikantne

zupy w restauracji U Petiego

Drób

Do każdego zestawu proponujemy w cenie warzywny bukiet oraz do wyboru:
frytki, ziemniaki, kasza lub ryż

Pierś z kaczki

68 zł

na sosie skomponowanym z wytrawnego wina połączonego ze słodką wiśniówką, cynamonem i malinami

Kacze uda

67 zł

gotowane w niskiej temperaturze metodą sous vide, zapieczone w piecu z sosem z suszonej śliwki

Grillowany filet z kurczaka w sosie z kurek

57 zł

do tego dania wybieramy najbardziej jędrne piersi, gdyż tylko takie dają gwarancję odpowiedniego towarzystwa dla wybornego sosu z kurek

Sakwa drobiowa ze szpinakiem i serem pleśniowym

56 zł

obfite nadzienie zawinięte w kawał zdrowego mięsa z kurczaka, wzbogacone sosem z wyczuwalnymi nutami tymianku, szpinaku i czosnku

Filet z wolnego wybiegu

48 zł

szczęśliwy, beztroski, w chrupiącej i niezwykłej panierce z orzecha, dyni, sezamu i migdałów

Polecane dla dzieci

28 zł

panierowane polędwiczki z kurczaka

Polecane dla dzieci

28 zł

grillowane polędwiczki z kurczaka

zupy w restauracji U Petiego

Wieprzowina

Do każdego zestawu proponujemy w cenie warzywny bukiet oraz do wyboru:
frytki, ziemniaki, kasza lub ryż

Polędwiczki wieprzowe

62 zł

najbardziej delikatne mięso wieprzowe połączone z walorami rozmarynu, tymianku, bazylii, czosnku oraz masła, zapieczone w boczku z sosem z zielonego pieprzu

Pieczone żeberka

68 zł

nic dodać, nic ująć – znakomite. A jeśli chcecie coś dodać, to spójrzcie poniżej 🙂

Pieczone żeberka z sosem Jack Daniel’s

72 zł

żebra z pikantnym sosem na bazie tej amerykańskiej whiskey z charakterystycznym posmakiem pieprzu cayenne

Pieczone żeberka z sosem żurawinowym

71 zł

o intensywnie rubinowej barwie i orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smaku

Papu – świnka z greckim akcentem

57 zł

najlepsze kąski siekanej wieprzowiny z naszego grilla, a do tego klasyczny dip na greckim jogurcie z drobno poszatkowanym ogórkiem. Stali bywalcy naszej restauracji będą zachwyceni nową odsłoną tego dania

Grillowany schab z sezonowanej na sucho wieprzowiny
– z kością

79 zł

wszyscy wiedzą, że dobre wino najlepsze swoje walory ukazuje po czasie, podobnie jest z mięsem… po minimum 30 dniach sezonowania na sucho, schab potrafi odsłonić fantastyczne tajemnice – unikalny smak! Pełna satysfakcja!

zupy w restauracji U Petiego

Wołowina

Do każdego zestawu proponujemy w cenie warzywny bukiet oraz do wyboru:
frytki, ziemniaki, kasza lub ryż

Flat iron stek (Angus) min. 220g

79 zł

Steki z angusów mają znakomitą teksturę i marmurkowatość, a zawdzięczają to harmonii, wyciszeniu i beztrosce, które towarzyszą im na pastwiskach od samego początku.

Rostbef stek (Simental) min. 250g 

99 zł

Rasa ta wywodzi się ze Szwajcarii, mięso charakteryzuje się intensywnym smakiem i jest dobrze przesiąknięte naturalnymi sokami. Ma delikatną teksturę, co czyni go przyjemnym w jedzeniu. Mięso to jest jednocześnie miękkie i elastyczne, co przyczynia się do jego atrakcyjności dla wielu smakoszy.

 

Antrykot stek (Limousine) min. 250g 

109 zł

Szlachetna rasa młodego bydła. Niezwykle delikatne i kruche mięso z ładnym marmurkiem. Jednolita tekstura sprawia że jest równomierny i miękki. Bardzo delikatne i cenione steki.

 

sosy do steków

sos z zielonego pieprzu  9 zł

frytki stekowe belgijskie 15 zł

Steki mają znakomitą teksturę i marmurkowatość, a zawdzięczają to harmonii, wyciszeniu i beztrosce, które towarzyszą im na pastwiskach od samego początku. Z szacunku do tej wołowiny, do historii i wielowiekowej tradycji… celebrujmy każdy kęs.

Pozostałe steki dostępne w Restauracji Beef&Rock w Karpaczu.

zupy w restauracji U Petiego

Sałatki

Dla tych, którzy do życia potrzebują witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych.

Sałatka z kurczakiem

39 zł

świeże sałaty, polędwiczki z kurczaka, papryka, ogórek zielony, czerwona cebula, rukola, kiełki, pomidor, oliwki zielone, sos czosnkowy, winegret

Sałatka z grana padano

38

świeże sałaty, papryka, ogórek zielony, pomidor, oliwki, ser grana padano, czerwona cebula, oliwa z oliwek, zioła, rukola, pesto z zielonej pietruszki i słonecznika

zupy w restauracji U Petiego

Przekąski

Camembert panierowany z żurawiną

podawany z bagietką z pieca

29 zł

Camembert zapiekany z boczkiem

podawany z bagietką z pieca

34 zł

Krewetki

57 zł

z zieloną pietruszką, świeżym czosnkiem i nutką chili

Panserotti 6szt.

25 zł

Rezerwacje: tel. 75 64 39 220