załoga restauracji u petiego w Karpaczu

Rosół drobiowo-wołowy

30 | lip | 2025 | Menu, Wiadomości

Rosół drobiowo-wołowy

🥣 Rosół drobiowo-wołowy z makaronem

Nie bulionik. Nie zupka. Nie rosołek. Rosół.

Rosół – taki prawdziwy, głęboki, klarowny.

Tutaj gotowany długo na mięsie drobiowym i wołowym, na kościach, na cierpliwości. Bez skrótów i półśrodków. Tak jak robiło się to kiedyś – nie dla efektu, ale z troski o smak. Marchew, pietruszka, seler, cebula opalana nad ogniem. Pieprz w ziarnach, liść laurowy.

Drobiowo-wołowy, a konkretniej z kury, kaczki i wołowiny – jeden rodzaj mięsa to za mało, jeśli chce się osiągnąć doskonałość.

W środku warzywa z charakterem, nie jakieś blade wspomnienie z mrożonki. Na wierzchu – makaron, który ma być dokładnie taki, jaki pamiętasz z dzieciństwa: miękki, ale sprężysty, domowy w odczuciu.

Ten rosół nie leczy złamanego serca, ale za to naprostowuje duszę i kręgosłup moralny. Nie udaje nowoczesności. On ma swoje lata – i właśnie dlatego wiesz, że można mu zaufać.

📍 Restauracja u Petiego w Karpaczu – serwujemy ciepło. Dosłownie i metaforycznie.

Zobacz więcej na:

Pieróg delikatnie orientalny

🥟 Pieróg delikatnie orientalny Podkreślmy to słowo: delikatnie. Nie będzie tu ogni z curry, które...
UWAGA! Od 1 do 30.11 ...