załoga restauracji u petiego w Karpaczu

Restauracja od kuchni: Steki z simentali

5 | cze | 2024 | Wiadomości

Restauracja od kuchni: Steki z simentali

Niedawno opisaliśmy angusy, czas na stek z 🐄 rasy Simental, czyli jakby to powiedzieć, Rolls Royce wśród steków. Ten przysmak, pochodzący z serca Szwajcarii 🇨🇭 – kraju, który dał nam zegarki, banki i czekoladę, ale najwyraźniej zdecydował, że to jeszcze za mało luksusu na jeden kraj – to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Załóżmy, że każdy kęs tego 250-gramowego cuda w mięsnej postaci to jak odcinek „The Crown” 👑 – elegancki, pełen smaku i zawsze z nieoczekiwanym zwrotem akcji. Tekstura tego mięsa jest tak delikatna, że mogłaby posłużyć za podkładkę pod mysz dla Paula Mccartneya, gdyby postanowił sprawdzić swoje e-maile.

🥩 Ale nie dajcie się zwieść – choć mięso to jest miękkie i elastyczne, to ma w sobie więcej charakteru niż pierwsze trzy sezony „Downton Abbey” razem wzięte. Elastyczność? To mięso to jak elastyczność brytyjskiego parlamentu w czasie debaty – naprawdę potrafi się wyginać na wszystkie strony…

Przygotowywanie rostbefu Simental to jak rozgrywka w szachy ♟️: wymaga strategii, precyzji i odpowiedniego tempa.
A dodatki? Proste, ale eleganckie. Nic na kształt wielkiej ceremonii otwierającej igrzyska olimpijskie – kilka świeżych ziół, odrobina masła czosnkowego, może jakieś lekko opiekane warzywa i voilà! Danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza, gotowe.

🔥 Kiedy więc usiądziesz, by delektować się tym kulinarnym dziełem sztuki, pamiętaj: rostbef stek z mięsa Simental to stek subtelny, wyszukany i absolutnie satysfakcjonujący. Cheers!


A jeśli kogoś temat wołowiny interesuje na poważnie, powinien koniecznie sprawdzić poniższe linki:

 

Zobacz więcej na:

Menu restauracji

Mamy już marzec, dlatego powoli należy przyzwyczajać się do zielonego. Z naszego menu...
Nasza druga restauracja w Karpaczu