📍 PAPU – siekana wieprzowina z grilla
Bo czasem człowiek nie chce finezyjnych nazw ani udawania, że je „delikatny kąsek”. Czasem chce po prostu… PAPU.
Jest soczyste, konkretne i pachnie grillem, smakuje jak lato w najlepszej wersji. Siekana wieprzowina, grillowana na świeżo, bez zbędnych dodatków – soczysta w środku, delikatnie przypieczona na brzegach. Prosta, uczciwa, taka, którą zjada się do ostatniego kęsa, zanim zdążysz cokolwiek powiedzieć.
Towarzyszy jej lekki, kolorowy warzywny bukiet, który równoważy ciężar mięsa, oraz dip na greckim jogurcie z drobno siekanym ogórkiem – klasyczny, świeży, przyjemnie chłodny. To właśnie on zamyka całość w idealną kompozycję: grill, chrupkość, soczystość i odrobina orzeźwienia. No i oczywiście frytki, pieczone ziemniaki, kasza lub ryż, ale to możesz zostawić – zjedz mięsko.
Wpadnij, usiądź, zjedz. Resztę można załatwić później.
📍 Restauracja u Petiego – tu PAPU znaczy więcej niż tysiąc opisów.
👉 W przypadku braku miejsc, zaprasza także nasza druga restauracja w Karpaczu!

