Karmimy Koncertowo!

 

kacze uda sous vide

 

Zostając przy temacie kaczki - mamy jeszcze jedną propozycję i to propozycję równie ciekawą! Uznaliśmy, że kaczka zasługuje na to, żeby mieć co najmniej dwie postaci w naszym menu. Tym razem proponujemy ją jako uda przyrządzone metodą sous-vide. A metoda ta jest niezwykle ciekawa - celem jej jest wydobycie jak największej ilości smaków, przy zachowaniu najwyższej jakości mięsa, które nie oddaje w trakcie gotowania swoich soków. Tą kaczkę przygotowujemy dla Państwa trzymając ją przed podaniem w próżni przez wiele godzin, w bardzo precyzyjnie dobranej temperaturze.  Następnie kucharz starannie, piecze [tę kaczkę - przyp. autora] jak należy, w brytfannie. Wadą tego czasochłonnego rozwiązania jest fakt, że właśnie ze względu na tak rozbudowany proces przyrządzania - ilość kaczek jest ograniczona i czasem mogą być niedostępne, aż następna partia swoje odczeka.

Gratka nie tylko dla fanów drobiu - mamy nadzieję, że pochylą się nad nią przede wszystkim miłośnicy dobrego jedzenia. Zachęcamy do próbowania i dzielenia się spostrzeżeniami, my ze swojej strony przypomnimy najbardziej znane kaczki:

  • kaczka dziwaczka
  • kaczor Donald
  • złota kaczka
  • ****** – ocenzurowano, bo polityczne
  • żółta kaczka kąpielowa
  • kaczka do testowania mocy nadprzyrodzonych (link)

Ukłony z Karpacza. Restauracja U Petiego, 13.01.2018