Karmimy Koncertowo!

 

  • 24.12.2018 Wigilia - Restauracja nieczynna
  • 31.12.2018 Melanii, Sylwestra - 12:00-17:00
  • W pozostałe dni zapraszamy w godzinach 12:00-22:00

 

Pozdrawiamy serdecznie!
Załoga Restauracji U Petiego

 


Tym razem wieści ze szlaku w nieco innej odsłonie. Dla kontrastu do poprzedniego wpisu, spowitych we mgle przestrzeni, białych horyzontów - w tym tygodniu jesień w obiektywie Piotra Łukomskiego ukazała nieco więcej kolorów. Prezentujemy barwy, perspektywę i głębię, która przywodzi na myśl zwrot "złota Polska jesień". Losowość widoków, niespodzianki każdego dnia. Zmienność i cudowny urok tych gór najlepiej oglądać właśnie o tej porze roku... A jeśli pogoda się utrzyma, to wspaniałym dodatkiem do dań w restauracji U Petiego, po górskich przygodach, będzie schłodzone białe wino lub zimne piwo. Zapraszamy!

Pozdrawiamy, Załoga restauracji U Petiego. Karpacz, 15.10.2018

 

 


Drodzy Goście,
dzięki uprzejmości Piotra Łukomskiego zamieszczamy kilka zdjęć, które pokazują jak urocze potrafią być karkonosze spowite jesienną mgłą. Karpacz jest niezwykle malowniczym miejscem, a jesienne spacery w takim otoczeniu zawsze powinny kończyć się dobrym stekiem... Pozdrawiamy ciepło!

 

 

 

 

Restauracja - nowe godziny otwarcia

 

Szanowni Goście!
Począwszy od 1 października zapraszamy do naszej restauracji od godziny 12.00. Będziemy dla Państwa codziennie do godziny 22.00. Wielkie pozdrowienia z pokrytego jesienią Karpacza! Zachęcamy tych z Państwa, którzy nie widzieli Karkonoszy o tej porze roku do przyjazu w te piękne okolice - jest ślicznie!

 

 

galeria sław certyfikat jakości restauracja U Petiego w Karpaczu

W związku z tym, że kapitua Trip Advisor przyznawała nam wyróżnienie każdego roku przez ostatnie pięć lat, z przyjemnością informujemy, iż Restauracja U Petiego w Karpaczu została dodana do galerii sław certyfikatu jakości. Dziękujemy Państwu za wszystkie recenzje i informacje zwrotne - zachęcamy do pisania następnych!

Wielkie pozdrowienia!
Załoga Restauracji U Petiego w Karpaczu.

 

 

 

deser - panna cotta

 

Nie dajemy zapomnieć o deserach!

Kolejna propozycja pochodzi z Włoch i podobnie jak wina Toscanii, czy Piemontu jest wspaniała. Śmietanka z nutami wanilii będzie stanowiła świetne zwieńczenie udanej uczty. Jakby to powiedział Oscar Wilde: doskonały przykład doskonałej rozkoszy - sprawia przyjemność, a nie zaspokaja. Delikatna słodycz dobrze zrobi dorosłemu, a i młodzieży będzie miło...

 

 

 

 

black angus z USA - restauracja U Petiego, Karpacz

 

Trudno jest się przyznać do błędów, choć czasem ich natura jest po prostu miłym zaskoczeniem. W nowej edycji menu Restauracji U Petiego wybraliśmy z całej karty pięć pozycji i oznaczyliśmy je pieczęcią "szczególnie polecane":

menu polecane przez restaurację U Petiego w Karpacz

Na wołowinę również przypadło jedno oznaczenie, skądinąd sprawdzonego i świetnego steka ukrywającego się pod nazwą Red Angus Stek (USA). Jest to danie zasłużone, bardzo powtarzalne i świetnie smakuje. Kiedy komponowaliśmy nowe menu nie zdawaliśmy sobie jeszcze sprawy z tego, że karta steków zyska nowego faworyta. Państwa opinie, których słyszymy dziesiątki codziennie również świadczą o tym, że Black Angus w wersji USA jest znakomitym i nietuzinkowym mięsem. Choć jest niezwykle soczysty, to charakteryzuje się niesamowitą kruchością w strukturze. Posiada także wyjątkowy aromat, a w połączeniu z prawdziwym masłem, czosnkiem, solą i pieprzem uwalnia całą gamę smaków. Doskonale sprawdza się w całym zakresie sposobów wysmażenia, choć grzechem byłoby nie spróbować jak smakuje jego krwiste oblicze. Oczywiście w cenie otrzymają Państwo nasz warzywny bukiet, który staramy się systematycznie modyfikować oraz do wyboru frytki, ziemniaczki, kaszę lub ryż - w zależności od nastroju lub upodobań.

Z przyjemnością POLECAMY! Załoga Restauracji U Petiego. Karpacz.

 

 

 

deser lodowy - restauracja u petiego w Karpaczu

 

Niezależnie od tego jak wielkie było poprzednie danie - deser zawsze się zmieści. Ta zależność zadziwia wszystkich od początku istnienia tego ważnego posiłku. Jest jak wisienka na torcie, jak kieliszek szampana o północy, jak kropka nad literą "i". Bywa także zamawiany jako świetny kompan do kawy lub nagroda dla dziecka za wzorowe zachowanie. Deser lodowy serwowany w restauracji U Petiego systematycznie się zmienia. Obsługa chętnie udzieli Państwu odpowiedzi jakie występują w danym tygodniu smaki i połączenia, mogą też Państwo uznać to za niespodziankę. Na pewno znajdą się w nim bita śmietana i lody, których smak dobieramy w zależności od aktualnego układu gwiazd nad Karpaczem.

Kłaniamy się nisko, Załoga. Karpacz.



angus black Australia kasza - stek wołowy

 

Zaprezentowaliśmy w poprzednim wpisie walory Rib Eye'a. Teraz pora na kolejną odsłonę karty z wołowiną. Black Angus w tym wydaniu pochodzi z Australii i jest zupełnie innym rodzajem steka. Warunki hodowli Angusów z tej serii gwarantują niezwykle delikatną strukturę mięsa, co z kolei pozwala nam polecać nieco inny wachlarz wysmażenia: rare, medium rare i medium - czyli od soczyście krwistego steka, poprzez dolną granicę średnio wysmażonego i na koniec klasyczny średnio wysmażony stek. Każdy z nich smakuje zupełnie inaczej. Ci z Państwa, którzy odwiedzają nas od lat o podobnej zależności mogli się przekonać próbując Angusów rasy czerwonej, które stały się znakiem rozpoznawczym naszej restauracji.

Smacznego! Załoga Restauracji U Petiego.

 

 

 

www rib eye

 

O stekach stekach zawsze pieszemy z rozkoszą. Jedną z najważniejszych rzeczy dla smaku wołowiny jest jej pochodzenie. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że steki o tej samej nazwie w różnych miejscach będą smakowały zupełnie inaczej. W przypadku tego konkretnego mięsa postawiliśmy na polską hodowlę, bo wyróżniała się znacznie na tle konkurencji. Steki rib eye cięte są z najlepszej części dojrzewającego antrykotu w taki sposób, by każda porcja zawierała wyjątkowe tłuste oczko - to wyróżnia te steki, stąd też ich nazwa. Ten rodzaj steków szczególnie polecamy w wersji Medium oraz Medium Well - warto ich spróbować, bo stopień wysmażenia znacznie zmienia smak i wygląd, eksperymentowanie na tym polu pozwala poznać swoje preferencje, ale także ocenić co jest wg nas dla danego mięsa najlepsze. Oczywiście nie wolno zapominać o czerwonym winie - wydobywa ono kolejne spektrum smaków i zapachów, co pozwala na głębsze przeżycia kulinarne.

Pozdrawiamy, Załoga. Restauracja U Petiego. Karpacz, 20.01.2018

 

 PS wbrew temu co mogą Państwo zobaczyć w naszym menu, steki Rib Eye podajemy nie mniejsze niż 290g.

 

pierogi w naszej restauracji

 

Choć jeszcze nie wyczerpaliśmy listy nowości, to warto nadmienić, że klasyczne dania doczekały się nowych wydań lub sporych modyfikacji w składzie. Aktualna oferta wielkich pierogów zrobionych z naszego sekretnego ciasta, które od początku istnienia restauracji wciąż jest zagniatane w ten sam sposób, rozrosła się o jedną pozycję: pieróg delikatnie orientalny. Sercem jego jest kurczak z curry zrobiony metodą sous vide, co gwarantuje, że mięso jest niezwykle delikatne. Ser i przetarte pomidory podsypane ziołami domykają całości. 

Pozostałe pozycje, doczekały się sporych zmian. Dla stałych Klientów, to w zasadzie jest przewrót, rewolucja, kompletna rewolta. I tak:

  • pieróg przekonująco jarski: w środku znajdą Państwo cukinię, paprykę w różnych odmianach i pomidora - wszystko to zapieczone wraz z pysznym serem
  • pieróg urzekająco mięsny: wieprzowina sous vide - miękka i soczysta, zatopiona w serze i pomidorach, doskonale doprawiona
  • pieróg zadziwiająco rybny: wypełnia go tuńczyk - rozdrobniony i delikatny, papryka pepperoni, jajko, ser i zioła
  • pieróg kusząco sycący: najważniejszy jest grillowany boczek, dopełnia go smakiem pepperoni, tradycyjnie ser oraz mieszanka ziół

Pierogi w naszym wydaniu to wyzwanie dla osób na diecie. Ich zadaniem jest nasycić, dlatego nie żałujemy żółtego sera i innych składników. Wartość energetyczna przekracza normy - idealne na okres zimowy.

Załoga Restauracji U Petiego. Karpacz, 17.01.2018.

 

 

 

creme brulee - desery

 

Po żeberkach, polędwiczkach i kaczkach, tym razem coś z zupełnie innej beczki.

Każdy posiłek, a zwłaszcza taki "do syta" powinien być zwieńczony odrobiną słodyczy. My do naszych "słodkości" w menu, zdecydowaliśmy się wprowadzić arystokrację pośród francuskich deserów. Choć pokryty jest cienką i delikatnie chrupiącą warstwą karmelu, to wcale nie jest przesadnie słodki. Kiedy przebijemy się łyżeczką przez niego, czeka nas krem o śmietankowej konsystencji przełamanej cudowną waniliową nutą. Życzymy smacznego!


Załoga Restauracji U Petiego w Karpaczu. 15.01.2018.

 

 

 

kacze uda sous vide

 

Zostając przy temacie kaczki - mamy jeszcze jedną propozycję i to propozycję równie ciekawą! Uznaliśmy, że kaczka zasługuje na to, żeby mieć co najmniej dwie postaci w naszym menu. Tym razem proponujemy ją jako uda przyrządzone metodą sous-vide. A metoda ta jest niezwykle ciekawa - celem jej jest wydobycie jak największej ilości smaków, przy zachowaniu najwyższej jakości mięsa, które nie oddaje w trakcie gotowania swoich soków. Tą kaczkę przygotowujemy dla Państwa trzymając ją przed podaniem w próżni przez wiele godzin, w bardzo precyzyjnie dobranej temperaturze.  Następnie kucharz starannie, piecze [tę kaczkę - przyp. autora] jak należy, w brytfannie. Wadą tego czasochłonnego rozwiązania jest fakt, że właśnie ze względu na tak rozbudowany proces przyrządzania - ilość kaczek jest ograniczona i czasem mogą być niedostępne, aż następna partia swoje odczeka.

Gratka nie tylko dla fanów drobiu - mamy nadzieję, że pochylą się nad nią przede wszystkim miłośnicy dobrego jedzenia. Zachęcamy do próbowania i dzielenia się spostrzeżeniami, my ze swojej strony przypomnimy najbardziej znane kaczki:

  • kaczka dziwaczka
  • kaczor Donald
  • złota kaczka
  • ****** – ocenzurowano, bo polityczne
  • żółta kaczka kąpielowa
  • kaczka do testowania mocy nadprzyrodzonych (link)

Ukłony z Karpacza. Restauracja U Petiego, 13.01.2018

 

 

 

kaczka barbarie

 

Oceniają nas Państwo systematycznie, czy to przy stoliku, czy poprzez TripAdvisor lub Opinie Google i Księgę Gości. Z tych wszystkich osądów mogliśmy wywnioskować kilka rzeczy:

  • jesteśmy restauracją bardzo drogą i zupełnie niedrogą
  • porcje mamy bardzo małe i bardzo duże
  • dania są niesmaczne lub wyjątkowe pod tym względem

Można powiedzieć, że Klienci zgadzają się co do jednego - trudno do nas trafić, ale tego nie tłumaczy frekwencja. Trudny orzech do zgryzienia.

Niezależnie od tego do której grupy Państwo należą, przedstawiamy nowe danie, które nie jest wynikiem żadnych kompromisów. Pierś z kaczki barbarie powstała z egoistycznych pobudek, sposób jej przygotowania daje satysfakcję nam - całej ekipie Restauracji U Petiego. Delikatne i soczyste mięso może konkurować ze wszystkimi zwierzakami, zwłaszcza podane na sosie z dużych i dorodnych, czerwonych malin, przyrządzonym na słodkiej wiśniówce i czerwonym wytrawnym winie przełamującym ten cały bukiet smaków i zapachów. Chciało by się rzec - Niech żyje kaczka! - ale to nie na miejscu. Po prostu zachęcamy wszystkich, którzy nie mieli doświadczenia z tym wyjątkowym mięsem, a także tych którzy już je docenili, by wspólnie z nami cieszyli się wyjątkowymi walorami tego dania. Polecamy!

Załoga Restauracji U Petiego. Karpacz, 10.01.2018

 

 

 

nowe menu polędwiczki wieprzowe zapiekane w boczku

 

Pewne rzeczy po prostu ze sobą dobrze konweniują - kiedy już pozna się je w parach, ciężko sobie wyobrazić je osobno. Diady, które zmieniają postrzeganie świata, czy to kulinarnego, czy otaczającej nas rzeczywistości znamy wszyscy. Są jak Piotr Kaczkowski i Trójka, jak mr Hyde i dr Jekyll, jak Bonnie i Clyde, jak pieprz i sól, jak Jim Morrison i The Doors. Tak właśnie pasują do siebie niezwykle delikatne polędwice i soczysty boczek, który je otula. Zapieczone ze sobą na zawsze, podsypane pieprzem i ziołami na szczęście. Rozkosznie pływają w maśle z czosnkiem, tymiankiem, bazylią i rozmarynem. Dobrze leżą na sosie z zielonego pieperzu i niezależnie czy wybiorą Państwo do nich ziemniaki, frytki, ryż, czy kaszę - będą smakowały.

Zapraszamy! Załoga Restauracji U Petiego. Karpacz, 07.01.2018

 

 

 

sum afrykanski w nowym menu

 

Kolejna propozycja z nowego menu restauracji U Petiego w Karpaczu - Sum afrykański. Ta słodkowodna ryba zachęca wyjątkowym smakiem, który bardziej przypomina mięso cielęce niż inne ryby. Duża porcja, brak ości, upieczona i podana na liściu bananowca, podawana z grzankami. Bogata w białko i witaminę E. Bardzo lubi się z cytrusami. Zachęcamy Państwa do spróbowania tego dania nietypowo jak na białe mięso, bo z czerwonym winem. Bardolino, które produkowane i butelkowane jest specjalnie dla restauracji U Petiego, powinno się sprawdzić w tym towarzystwie, ale o tym niech zdecydują Państwa kubki smakowe...

Kłaniamy się nisko. Załoga Restauracji U Petiego. Karpacz, 05.01.2018

 

 

 

kubek termiczny z wygrawerowanym napisem Karpacz i logo U Petiego

 

Nim pojawi się kolejne danie z nowego menu, prezentujemy Państwu kilka pomysłów na zastosowanie nowego Kubka, który jest dostępny w naszej Restauracji. Jest on wykonany z połączenia nierdzewnej stali i tworzywa, ma wygodny uchwyt i zamknięcie. Na kubku wygrawerowaliśmy napis Karpacz oraz nasz logotyp - charakterystyczną gitarę z gryfem zakończonym widelcem. Pojemność 400ml - cena 21 zł. Łącząc właściwości termiczne kubka oraz temperaturę grzanego wina, herbaty, czy gorącej czekolady, mogą Państwo uzyskać dodatkowy komfort i przyjemność podczas:

  • powrotu do miejsca noclegu
  • spaceru po Karpaczu
  • oglądania pociech na stoku narciarskim
  • dowolnej przechadzki

Idąc dalej tym tropem, kubek świetnie sprawdzi się w samochodzie podczas podróży zakorkowaną drogą nr 3, a po powrocie do domu doskonale zadziała jako:

  • kubek
  • kubek termiczny
  • wazon
  • wazon termiczny
  • ozdoba
  • termiczny pojemnik na guziki
  • pamiątka z Karpacza

Tym samym, życzymy udanych ferii zimowych!
Pozdrawiamy, Załoga Restauracji U Petiego. Karpacz, 03.01.2018

PS kolejne danie zaprezentujemy już w piątek :)

 

 

 

 

pikantne żeberka jack daniels

 

Nowy Rok zaczynamy od prezentacji kolejnego dania z nowego menu... Od początku: pieczone żeberka z owocami żurawiny były wielkim przebojem kulinarnym minionego roku. Recenzje jakie od Państwa otrzymaliśmy zachęciły nas do wprowadzenia nowej pozycji, która mogłaby stanowić rozwinięcie wspomnianego dania i ukazać jego inną - ostrzejszą stronę. I tak powstał pomysł zastosowania pieprzu Cayenne. Z pomocą przyszedł Jack Daniel's - ta amerykańska whiskey była naturalnym skojarzeniem, bo jest ceniona nie tylko przez miłośników gatunku, ale także niektórych kucharzy. Oddajemy Państwu zatem danie, które pełne jest sprzeczności: delikatne - ale sycące; łagodne, choć pikantne; słodkie - ale zarazem niezwykle wytrawne. Innymi słowy: Pikantne żeberka J.Daniel's. Genialne.

Życzymy Państwu wielu wspaniałych kulinarnych doznań i najlepszego wina!

Załoga Restauracji U Petiego. Karpacz, 01.01.2018.

 

 

 

barwena nowe menu

 

Te kolory mówią bardzo wiele - to musi być barwena! Jest to ryba niezwykle ceniona, gdyż jej smak przypomina owoce morza, a mięso jest bardzo delikatne, jakby złożone z płatków. Za każdym razem inna tonacja koloru czerwonego - pozwala nacieszyć oko, za każdym razem wyjątkowy smak - pozwala nacieszyć podniebienie. W naszej resatauracji podawana jest na paście z prażonego sezamu i sosie z rokitnika - tej fenomenalnej rośliny, która jest niepowtarzalna w smaku i stanowi niezrównane źródło witamin i składników odżywczych.

Zapraszamy do degustacji, bo nowe menu A.D. 2018 przedpremierowo ujrzało już światło dzienne.

Więcej nowych pozycji opiszemy wkrótce!


Z wielkimi pozdrowieniami:
Restauracja U Petiego, Karpacz. 28.12.2018.

PS gdy piszemy te słowa w Karpaczu znów pada śnieg. Mamy szansę na białego Sylwestra. No i tym samym przypominamy o nietypowych godzinach otwarcia restauracji na przełomie roku.

 

 

 „Certyfikat jakości to sposób strony TripAdvisor na wyróżnienie firm z branży gastronomicznej, które stale otrzymują pochwały i wysokie oceny od podróżnych” — powiedziała Heather Leisman, wiceprezes ds. marketingu przemysłowego strony TripAdvisor. „To wyróżnienie pomaga podróżnym znaleźć obiekty, które stale świadczą usługi na najwyższym poziomie, a następnie dokonać w nich rezerwacji. Strona TripAdvisor jest dumna, że w dużej mierze dzięki niej podróżni mogą podejmować pewniejsze decyzje w zakresie rezerwacji”.

 

certyfikat jakości - restauracja U Petiego w Karpaczu

 Certyfikat jakości jest przyznawany na podstawie jakości, aktualności i liczby recenzji przesłanych na stronę TripAdvisor w ciągu 12 miesięcy.

 

TripAdvisor® to największa na świecie strona turystyczna** umożliwiająca podróżnym zaplanowanie i zarezerwowanie wymarzonej podróży. Można na niej znaleźć sprawdzone porady milionów podróżnych, szeroki wachlarz usług ułatwiających planowanie wyjazdu, a także zintegrowane narzędzia pozwalające na dokonywanie rezerwacji i przeszukujące setki witryn w celu znalezienia najlepszych cen obowiązujących w hotelach. Witryny współpracujące ze stroną TripAdvisor tworzą największą społeczność podróżnych na świecie. Nasze strony są odwiedzane co miesiąc przez 340 milionów użytkowników*** i można na nich znaleźć 350 milionów recenzji oraz opinii na temat 6,5 miliona obiektów zakwaterowania, restauracji i atrakcji. Nasze witryny są dostępne na 48 rynkach na całym świecie.